new website coming in 2023
Nova stranica u izradi / vidimo se u 2023.

Muzej ratne fotografije u zagrebu

što nakon rata?

Četvrt stoljeća nakon rata, vrijeme je da svjedočanstva o ratu stavimo u muzej. Izložba o ratu u Hrvatskoj služit će kao spomenik najljepšim i najgorim ljudskim osobinama kojima smo svjedočili za vrijeme rata.

Znamo da je naivno nadati se da rata više neće biti. Ali, vjerujemo da će ovaj muzej i izložbe u njemu potaknuti ljude na ponovno razmišljanje o destruktivnosti rata i našoj ulozi u njemu.

MUZEJ 'Image of war'

SAČUVATI Prošlost

Prošlost nam daje lekcije o katastrofi rata koje ne smijemo zaboraviti.

utjecati na sadašnjost

Dio prihoda od svake prodane ulaznice doniramo žrtvama ratova.

Mijenjati budućnost

Izgradnja mira počinje sviješću o posljedicama koje rat donosi.

OSNOVNE 
INFORMACIJE

Mobitel /WhatsApp
+385 97 604 64 58

Muzej je trajno zatvoren. Radimo na postavljanju online postava.

Izložite vaše priče u muzeju

Svoje kratke priče ili amaterske fotografije nam možete poslati e-mailom (info@imageofwar.hr) ili ih označite da ih možemo pronaći na društvenim mrežama (#ImageOfWar ili #GdjeSiBio91). Najbolje priče i fotografije bit će izložene u muzeju.

gdje smo bili '91?

Pošaljite nam e-mailom svoje fotografije i priče! Prva izložba u muzeju ratne fotografije se razdobljem rata u Hrvatskoj 1991-1995. Uz profesionalne svjetske fotografe, izlažemo i amaterske fotografije i priče iz tog razdoblja.

Tena Š.
Mislila sam da je minobacač osoba. Živjeli smo blizu Borongaja i strah me bilo da će minobacač doći do nas i baciti minu kroz prozor u sklonište, jer je bilo u suterenu. Nisam skroz razumjela što se događalo, ali sam znala da je frka. Mama prepričava da sam se popiškila u gaće kad je bila prva izbuna. Ja se toga ne sjećam.

Zdravko H.
Na sebi sam nosio pancirku koju su napravili u Prvomajskoj od čeličnih ploča, a ne kevlara. Bila je teška 15 kg. Izveli su me na "strijeljanje" kao dobrovoljca za jednu litru rakije da bi isprobali čuva li pancirka život. Pucali su u mene "dugom devetkom" i preživio sam - samo sam pao na pod.

Ana G.
1991. smo živjeli u Tuškanovoj u Zagrebu i obično bježali u podrum zgrade pri uzbunama. Ali jednog dana se počelo pucati iz vojarne Borongaj svjetlećim raketama, a uzbuna nije bila oglašena. Stavila sam djecu da spavaju na podu.

Biserka V. R.
Bila sam na poslovnom simpoziju u Sheffieldu na koji sam ponijela video o izbjeglicama kako bi upoznali sudionike o stanju koje je u kontrastu s ostatkom svijeta. Svi su bili zbunjeni, a ja sam u plaču izašla iz prostorije. Pleso je bio zatvoren pa smo se vratili u Ljubljanu, pa vlakom u zamračeni Zagreb.

Branimir R.
1991. na moj prvi rođendan, kolona tenkova JNA prošla je kraj naše kuće. Moji su pomakli auto u dvorište jer, realno, nikad ne znaš. Nije se znalo ni kuda sve to vodi. Tih prvih godina često su me morali nositi u sklonište - tamo sam napravio i svoje prve korake.

Damir Š.
Atomsko sklonište u zagrebačkoj Dubravi. Uzbuna je upravo završila, što se može vidjeti po našim osmjesima. Među nama je i rođak koji je prognan iz Knina, koji je vjerojatno i jedini u tom trenutku shvaćao ozbiljnost situacije. Iako je bio vrlo mlad. Nama ostalima je bitnije bilo druženje. Suludo, djeca se vesele odlasku u sklonište.

Fotografije i priče šaljite nam na info@imageofwar.hr

Muzej podržavaju:

"Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."

Sandra Vitaljić
Kustosica

"Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."

Sandra Vitaljić
Kustosica

"Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."Muzej ratne fotografije već je nekoliko desetljeća potreban u glavnom gradu Hrvatske."

Sandra Vitaljić
Kustosica

Često postavljana pitanja

Zanimaju vas detalji? Ovdje možete pronaći odgovore.
Odakle ideja za muzej?

Prošlo je četvrt stoljeća od rata u Hrvatskoj, a ratovi se i dalje svakodnevno vode u nekim drugim, nama fizički i mentalno udaljenijim mjestima. Istovremeno, u javnosti i medijima sve se češće o ratu govori s nevjerojatnom lakoćom, kao da je riječ o nečem posve banalnom, a ne jednoj od najvećih tragedija koje pojedinac i društvo mogu iskusiti. Kao reakciju na to, željeli smo stvoriti mjesto koje će kroz umjetnost potaknuti dijalog i educirati o razarajućim posljedicama rata i važnosti održavanja mira za društvo u cjelini.

Što je izloženo u muzeju?

U muzeju sui izložene fotografije vrhunskih domaćih i svjetskih fotografa, ali i amaterske fotografije običnih ljudi. Vjerujemo da je rat potrebno sagledati iz više perspektiva da bismo shvatili njegovu destruktivnost.

Tko stoji iza inicijative?

Muzej je nezavisna inicijativa koja će biti realizirana u suradnji s Muzejom ratne fotografije iz Dubrovnika te drugim sličnim muzejima iz zemlje i svijeta. Kustosica prve izložbe je Sandra Vitaljić, a za kreativnu direkciju zadužena je agencija Brodoto.

Gdje ste bili '91?

Neki od nas su bili dobrovoljci, neki od nas su bili djeca, neki od nas su bili u inozemstvu, neki od nas su bili na fronti, neki od nas daleko od nje. Ali na sve nas je rat utjecao - želja nam je da se konačno ispriča ta naša zajednička priča.

Kako mogu doprinijeti muzeju?

Pošalji nam fotografije ili priče iz razdoblja rata u Hrvatskoj 1991-1995 na naš e-mail info@imageofwar.hr. Pomozi nam da se proširi glas o muzeju. Prati naš rad.

Primajte informacije

Prvi saznajte o razvoju muzeja te nam komunicirajte svoje ideje.
Pretplati se